CHP, Can Atalay İçin Meclis’i Olağanüstü Toplantıya Çağırıyor: Yargı Krizi Masaya Yatırılacak
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararının TBMM'de okutulması ve yargı organları arasındaki krizin araştırılması için Meclis'i 10 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağırdıklarını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi Kararına Rağmen Atalay Hala Cezaevinde
Emir, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay’ın hala cezaevinde tutulduğunu ve Yargıtay kararının Meclis’te okutularak Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmeye çalışıldığını hatırlattı.
CHP’nin, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın hukuksuz ve yok hükmünde olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu ve Mahkeme’nin yeniden karar vererek yapılan işlemin Anayasa’ya aykırı olduğunu bir kez daha tespit ettiğini belirten Emir, “Şu haliyle Can Atalay milletvekilidir ve fiilen cezaevinde tutulduğu için milletvekilliği görevini yapamamaktadır.” dedi.
“Meclis Bu Hukuksuzluğa Seyirci Kalamaz”
Emir, Meclis Başkanı’nın ve TBMM’nin bu hukuksuzluğa seyirci kalamayacağını vurgulayarak, “Can Atalay’ın milletvekili olduğunun tekrar tespit edilmesi, Anayasa Mahkemesi kararının Meclis’e sunulması ve Can Atalay’ın özlük haklarıyla ilgili işlemlerinin ivedilikle başlatılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.
Yargı Krizi Araştırılacak
Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargıyı bağladığını belirten Emir, “Yargıtay ‘Ben Anayasa Mahkemesini tanımıyorum’ diyemez. Bir yargı kurumu Anayasal düzene meydan okurken TBMM ve Meclis Başkanı buna kayıtsız kalamaz.” dedi. Emir, bu yargı krizinin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
Olağanüstü Toplantı Talebi Farklı
Emir, daha önce yapılan olağanüstü toplantı talebinden farklı olarak bu kez Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurul’a sunulmasını ve araştırma önergesi verilmesini talep ettiklerini belirtti.
Muhalefetten Destek Geldi
Emir, olağanüstü toplantı başvurusuna diğer muhalefet parti gruplarının ve grubu olmayan birçok milletvekilinin de destek verdiğini ifade etti.
Adalet Bakanı’na Tepki
Emir, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Kara Harp Okulu’ndaki teğmenlerin ant içme görüntüleri hakkındaki sözlerine de tepki göstererek, “Yeminde laik, demokratik Cumhuriyet’e sahip çıkma, şerefiyle askerlik yapmak ve şerefiyle ölmek var. Bu millet, Atatürk’ü de Cumhuriyet’i de Cumhuriyet’in temel değerlerini de yüzde 100 sahiplenir.” dedi.
Emir, Bakan Tunç’a “Karnınızdan konuşmayın, açıkça konuşun siz neden rahatsız oldunuz?” diye sorarak, “O yemin metninde kimsenin rahatsız olacağı bir şey yoktu.” ifadesini kullandı.
Sonuç olarak, CHP’nin bu girişimi, Can Atalay’ın serbest bırakılması ve yargı organları arasındaki krizin çözümü için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.