Sahipsiz Hayvan Yasası AYM’ye Taşındı: CHP’den İptal Hamlesi
CHP, 7527 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruyu hayvan hakları savunucularından oluşan kalabalık bir grup da destekledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler getiren 7527 sayılı “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, partili milletvekilleri ve çok sayıda hayvan hakları savunucusuyla birlikte AYM önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Günaydın, yasada yer alan 17 maddenin 16’sının, hayvan hakları, kamu yararı ve yaşam hakkı gibi temel ilkelere aykırı olduğunu savundu.
“Vicdanları Yaralayan Katliamlar”
Günaydın açıklamasında, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından artan sokak hayvanı ölümlerine dikkat çekerek, “Konunun hassasiyeti ve ortaya çıkan, hepimizin vicdanını yaralayan sokak köpeği katliamlarını görmek, bizleri hızlı hareket etmeye mecbur bıraktı” dedi.
CHP’li vekil, yasanın iptali için meslek kuruluşları, barolar, dernekler ve hayvan hakları savunucularından oluşan geniş bir kesimden görüş aldıklarını ve 182 sayfalık kapsamlı bir dilekçe hazırladıklarını belirtti.
Hayvan Hakları Savunucularından Destek
AYM önünde toplanan kalabalık grup da ellerinde “Sessiz Kalma”, “Bir Can İçin Ses Ol” yazılı pankartlar taşıdı. Üzerlerinde kırmızı boyalı kıyafetlerle hayvan ölümlerine dikkat çeken grup, yasanın bir an önce iptal edilmesini talep etti.
Bir grup üyesinin, CHP’li belediyelerin sahipsiz köpekleri toplayıp toplamadığına ilişkin sorusunu yanıtlayan Günaydın, “Bizim hayvanları aşılama, kısırlaştırma sorumluluğumuz var. CHP’li belediyeler hayvanları toplar, kısırlaştırır, aşılar ve yerlerine bırakırlar” dedi.
CHP, AYM’nin mümkün olan en kısa sürede toplanarak yasa hakkında yürürlüğü durdurma kararı vermesini bekliyor.