Rekor Sıcaklıklarla Haziran’da Orman Yangınları 5 Kat Arttı
Haziran ayında rekor sıcaklıklarla birlikte orman yangınları da büyük bir artış gösterdi. Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, mart, nisan ve mayıs ayları tüm zamanların en sıcak ayları olarak kaydedildi. Bu sıcaklık artışı, Türkiye'de de yangın riskini büyük ölçüde artırdı.
Orman Yangınlarında Büyük Artış
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 399’a yükseldi. Geçen yıl bu dönemde 41 hektar ormanlık alan zarar görürken, bu yıl bu rakam 2 bin 548 hektara ulaştı.
Hava Sıcaklıkları Rekor Kırdı
Birçok şehirde hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, bazı şehirlerde rekor sıcaklık değerleri kaydedildi. Sıcak geçen kış ve ilkbaharın ardından haziran ayında yaşanan yüksek sıcaklıklar, yangın sezonunun erken başlamasına neden oldu. Orman altı bitki örtüsünün erken kuruması, alevlerin daha etkili olmasına yol açtı.
Yangın Dışı Alanlarda da Artış Var
Geçen yıl 1-21 Haziran döneminde orman dışı 155 yerde yangın çıkarken, bu yıl bu sayı 551’e yükseldi. Bu artış, yangın riskinin sadece ormanlarla sınırlı olmadığını gösteriyor.
Uzmanlardan Uyarı
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’de yangın tehlikesinin ve sıklığının yüksek olduğu bölgeler olduğunu belirtti. Özellikle Çanakkale’den Adana’ya kadar uzanan bölgede yangın riskinin arttığını vurgulayan Türkeş, “Haziran ayında temmuz ve ağustos sıcaklıklarını yaşıyoruz. Bu durum, insan kaynaklı iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın etkisini artırıyor” dedi.
Yangın Yönetiminde Değişiklik Gerekiyor
Prof. Dr. Türkeş, orman yangınlarına karşı geleneksel kriz tabanlı yangın yönetiminden risk tabanlı proaktif ve bütüncül yangın yönetimi döngüsüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Türkeş, “Sıcaklıkların artması, yağış rejiminin değişmesi ve yaz kuraklığıyla birleştiğinde, bitki örtüsü, ormanlar, makiler, tarım alanları ve meralar büyük yangınlara elverişli yakıt deposu haline geliyor” ifadelerini kullandı.
Bu yıl yaşanan rekor sıcaklıklar ve artan yangın sayısı, iklim değişikliğinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Proaktif önlemler alınmadığı takdirde, bu tür felaketlerin sıklığı ve şiddeti artabilir.